Gezond Leven Tip van Bianca
Regelmatig hoor ik in de sportschool de opmerking: ‘Wat ben ik blij dat ik wél ben gaan sporten. Toen ik thuis was had ik helemaal geen zin om te gaan, maar nu voel ik me weer goed!’. En deelnemers van een afvalprogramma (gecombineerd met sporten) vertelden me tijdens een evaluatieavond dat ze zich zo energiek voelden, beter sliepen en vrolijker waren.
Uit bovenstaande opmerkingen komen twee vragen opborrelen:
- Waarom hebben we meestal geen zin om te bewegen?
- Wat maakt dat we ons na die tijd juist energieker, gelukkiger en voldaan voelen?
Voor het antwoord op vraag één gaan we terug naar onze verre voorouders. Deze hadden fysiek een zwaarder leven dan wij nu. Uitrusten en herstellen was belangrijk om het lichaam te sparen. Bewegen was nodig om voedsel te verkrijgen en te bereiden. Bewegen was noodzakelijk om te overleven. Als een moment van rust zich aandiende, was het belangrijk dit te gebruiken. Energie moest bespaard worden voor de momenten waarop er energie nodig was.
Genetisch gezien zijn we dus geprogrammeerd om te rusten wanneer de mogelijkheid zich aandient. Waarom voelen we ons dan toch beter nádat we hebben bewogen? Het antwoord zit in een fysiologisch proces dat zich in ons lichaam voltrekt als we intensief bewegen.
Vooral krachttraining, maar ook cardiotraining heeft een duidelijke invloed op onze hormoonhuishouding. Krachttraining stimuleert onder andere de productie van groeihormoon waardoor je meer spiermassa opbouwt. Van meer spiermassa (en een lager vetpercentage) word je op de lange termijn vast gelukkig 😉. Maar training zorgt ook voor een direct effect op je geluksgevoel. Sporten zorgt namelijk voor een verhoogde aanmaak van gelukshormonen.
Gelukshormonen
Tijdens het sporten komen de hormonen endorfine, serotonine en dopamine vrij. Endorfine zorgt onder andere voor pijnstilling. Ooit meegemaakt dat je met hoofd- of buikpijn ging sporten en de pijn na je sportsessie verdwenen was? Daar heeft het hormoon endorfine voor gezorgd.
Seratonine is het tweede gelukshormoon. Seratonine is van invloed op je stemming en wordt ook wel het echte gelukshormoon genoemd. Een tekort hieraan kan een depressie veroorzaken, voldoende bewegen is dus echt noodzakelijk als je niet lekker in je vel zit. Seratonine wordt ook al aangemaakt als je lichte sporten beoefent, bijvoorbeeld wandelen of yoga.
Dopamine is het hormoon dat het beloningscentrum in je hersenen stimuleert. Omdat er tijdens het sporten ook dopamine wordt aangemaakt voel je je na een training gelukkig, voldaan en tevreden. Dopamine is ook betrokken bij denkprocessen en je geheugen, je wordt dus ook nog eens slimmer als je veel beweegt.
Ik vertel hier niets nieuws: de gelukshormonen zijn al decennia bekend en bijna iedereen kan beamen dat je je lekkerder voelt na bewegen. En toch bewegen veel mensen minder dan dat ze zouden willen. Denk aan het genenpakket van onze verre voorouders dat ons influistert dat we rust moeten pakken wanneer de mogelijkheid zich aandient.
Tips
Voor iedereen die soms de motivatie en de discipline mist om te bewegen heb ik de volgende tips:
- Sport in de ochtend. Wat er die dag ook verder gebeurt, je hebt al bewogen.
- ’s Ochtends geen tijd? Sport dan meteen na je werk. Sporttas op de achterbank (of op je bagagedrager) en na het werk meteen naar de sportschool. Je voorkomt dan dat je ’s avonds op de bank met jezelf in discussie gaat of je wel of niet nog gaat sporten.
- Zoek een sportmaatje. Spreek een vast sportmoment af; afzeggen is geen optie!
- Schrijf je in voor een vaste groepsles of noteer een vaste sportavond in je agenda.
Vind je het ondanks deze tips nog steeds lastig voldoende beweegmomenten in te plannen? Maak dan een afspraak met een leefstijlcoach. Samen met de coach kun je op zoek gaan naar welke beweging bij je past en hoe je je oude (ongezonde) gewoontes kunt doorbreken.