Zintuigen Blog Rilana Punt

Zintuigen – Blog Rilana

Als je een voeler bent (hooggevoelig) dan komt alles, maar dan ook alles, via je zintuigen binnen. Vandaaruit vindt het een weg naar de hersenen. Pas daar kun je iets begrijpen of woorden geven. Geluiden bijvoorbeeld, kunnen via je oren als een harde trilling in je lijf voelbaar zijn. Dat kan letterlijk ‘pijn’ doen. Mooie muziek kan je juist weer kippenvel bezorgen of emotioneel maken of heel blij. Het doet iets met je emoties, gedachten en gevoelens.

Je zintuigen spelen dus een heel belangrijke rol. Als voeler heb je daar soms meer ‘last’ van. Dan komt alles 10x zo hard binnen. Dat valt niet altijd mee, zeker als je je daar niet bewust van bent. Het fijne is dat het ook 10x harder binnen komt bij iets wat heel fijn voelt, daar kun je dan intens van genieten.

Buitenles kinderyoga

Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van wat er bij je binnenkomt via je zintuigen. Tijdens de kinderyoga speel ik altijd met de zintuigen en bewustwording. Zo hadden we een buitenles over uilen. Wat zijn eigenschappen en kwaliteiten van een uil? Juist, ze hebben een scherp gehoor en een extreem goed gezichtsvermogen. Dat kunnen wij ook bij de kinderyoga. Met vergrootglazen gingen we in het bos speuren, paddenstoelen van dichtbij bekijken en foto’s maken. Met al je aandacht bij dat wat je aan het doen bent. Helemaal opgaan in dat wat je ziet en in detail beschrijven. Wat zie je allemaal als je met aandacht kijkt.

Op een rustig plekje gingen we met onze ogen dicht zitten en luisterden we met onze uilenoren naar alle geluiden die we konden waarnemen. Met een duimpiano maakte ik klanken en als het geluid helemaal weg was mocht je je ogen weer openen.

Je aandacht trainen

Je aandacht kun je trainen op een speelse manier. Zo leer je beter focussen, maar ook ben je je sneller bewust van lichaamssignalen. Als je met je aandacht heel ergens anders bent, merk je pas later op dat je moe bent of naar de wc moet of buikpijn hebt. Als je met je aandacht bij jezelf bent, bij dat wat je aan het doen bent, heel bewust, dan merk je die signalen veel beter op en kun je op tijd grenzen stellen en goed voor jezelf zorgen.

Het is belangrijk om een paar keer per dag bij jezelf te checken hoe het met je is. Het hoeft niet altijd goed te gaan, je mag ook opmerken dat het even niet zo lekker gaat. Alles is goed, want het is wat er op dat moment is. Je kunt dan altijd de keus maken wat je nodig hebt op dat moment. Zo leer je goed naar jezelf te luisteren. Dat is een goed voorbeeld ook voor je kinderen. Je kunt ze leren om af en toe stil te staan bij wat ze voelen en vooral wat ze nódig hebben.

Versje

Daar was er eens een oude uil die woonde op een tak
Hoe meer of hij hoorde, hoe minder of hij sprak
En alle dieren van het bos die vroegen hem om raad
En de uil sprak een vriend’lijk woord en maakte zich niet kwaad
Dus als je het eens moeilijk hebt, vraag raad dan aan de uil
En wil je weten waar hij woont: in ’t bos houdt hij zich schuil

Zintuigenspel

Horen: Je kind zit met zijn ogen dicht en jij maakt geluiden. Heel simpel, met je tong klakken, klankschaaltje, papier scheuren, appel doorsnijden. Je kunt eraan toevoegen dat je kind de geluiden onthoudt. Maar gewoon luisteren en de aandacht richten op alle geluiden is ook al fijn.

Kijken: Pak een vergrootglas en loop eens in het bos of binnen en speur eens met je speurneus rond en bekijk een object eens van alle kanten. Wat valt je op als je zo bewust aan het kijken bent?

Proeven: Laat je kind eens iets proeven met zijn ogen dicht of ga het eens met al je zintuigen onderzoeken voordat je het in je mond steekt. Bekijk het eens alsof je het voor het eerst ziet. Ruik er aan, luister er naar en proef dan met je lippen. Leg het op je tong en sabbel er op. Dan kun je de smaak goed proeven en langzaam ga je kauwen. Hoe smaakt het als je het met aandacht eet en hoe smaakt het als je het eet zoals je anders ook zou doen?

Ruiken: Doe een geurtest. Zet verschillende geuren klaar en een blinddoek om. Gebruik natuurlijke geuren als zand, mos, bloemen, lavendel of fruit.

Voelen: Maak een mandje met verschillende natuurlijke materialen zoals herfstschatten. Doe er een doek overheen en laat je kind voelen. Vraag je kind objectief te omschrijven wat hij voelt. Dus warm, ruw, zacht, gaatje, zwaar of stekelig etc.

Door meer met je aandacht bij jezelf te zijn en bij dat wat je aan het doen bent, kom je tot rust en ben je alert op signalen van je lichaam en emoties. Zo kun je sneller aanvoelen wat je nodig bent om goed voor jezelf te zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je kind zorgen.

Liefs, Rilana

Rilana Punt
Rilana Punt
Rilana Punt is nieuwetijdskindercoach en kinderyogadocente. In haar Praktijk Ayana Dwingeloo ondersteunt ze kinderen door ze nieuwe inzichten in zichzelf te laten ontdekken en ontwikkelen. Dit doet ze met creatieve werkvormen, yoga & mindfulness en natuurcoaching. Haar insteek is observeren en kijken vanuit het kind. Rilana is zeer betrokken bij de natuur, waar ze tot rust komt en geniet. Voor InWesterveld online schrijft ze tweewekelijks over haar visie op het leven en op kinderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd