Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand de smakelijke Zalm Curry.
De Zalm Curry is heerlijke curry met vele ingrediënten en specerijen. Een belangrijk ingrediënt van curry is kerriepoeder. De afkomst van het woord kerrie is niet geheel duidelijk. Het eerste bewijs voor het gebruik van kerrie is een recept in spijkerschrift, wat is gevonden in Mesopotamië. Het gebruik van het kerrie kruidenmengsel werd snel populair. Tegen de 17e eeuw was het gebruik van kerrie wijdverspreid in Zuid-Azië. Door de koloniale reizen raakten ook de Europeanen bekend met het recept. Toen Columbus in 1493 voor het eerst terugkeerde uit Amerika, nam hij onder andere rode pepers mee. Via handel bereikte deze specerij ook Azië, en werd rode peper ook een belangrijk ingrediënt van het kerrie mengsel.
De belangrijkste ingrediënten
De belangrijkste ingrediënten zijn gember, rode peper, kurkuma of geelwortel, koriander, komijn, ui en knoflook. Het grappige is dat al deze specerijen ook onderdeel uitmaken van het ‘Ras el Hanout’ mengsel dat veel rond de Middellandse zee wordt gebruikt en ook nog kaneel bevat. Kerriepoeder wat dus een mengsel is, is heel veelzijdig en nodigt uit om lekker creatief mee om te gaan!
Kip vervangen voor zalm
Dit recept is voor twee personen. Je kan de curry zonder bijgerecht opeten of serveren met wat gekookte rijst. Ben je geen fan van zalm? Wok dan eerst bijvoorbeeld wat kip blokjes of vegetarische kipstukjes tot lekker bruin en gaar en voeg die dan op het laatst toe en laat ze ook heel even meekoken.
Wat heb je nodig:
- 2 moten zalm, op de huid
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 500 ml kippenbouillon
- 500 gram sperziebonen, schoongemaakt en gebroken
- 1 1/2 eetlepel Curry Madras van Jonnie Boer
- 1 knoflookteen, geperst
- 125 ml dikke romige kokosmelk
- snuf chilivlokken naar smaak
Wat moet je doen:
- Kook van tevoren de boontjes beetgaar en giet goed af.
- Smelt in een wok of diepe hapjespan de kokosolie.
- Voeg de ui en de knoflook toe en bak op middelhoog vuur tot de ui glazig of lichtbruin is.
- Neem de currypoeder en de chilivlokken en bak deze even mee.
- Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en breng alles aan de kook.
- Leg de zalm op de huid in de pan zodat het helemaal onder staat en draai het vuur iets lager.
- Laat de zalm in ongeveer 5 minuten gaar worden.
- Voeg eventueel nog wat zout toe (eerst proeven).
- Verdeel de curry over twee kommen en garneer het met basilicum.