Er staat één groente bij ons in de tuinderij waarbij ik steevast dezelfde vraag hoor: “Wat is dat nou weer?”. Typisch hoe een ooit zo vertrouwde groente op Hollandse boerenerven compleet in de vergetelheid is geraakt. Tuinmelde, de meesten mensen kennen het zeker wel, maar misschien niet bij naam. De groene variant groeit in grote aantallen in bermen en tuinen. Het wordt als onkruid gezien, en dat is het misschien ook wel als je bedenkt hoe makkelijk het zich uitzaait. Hoe leuk is het dan om je te realiseren dat het een heel voedzame plant is, en dat je het gewoon kunt plukken en opeten!
Op De Pluimerije hebben we rode tuinmelde. Het staat hier heel decoratief tussen de knaloranje goudsbloemen en de zacht paarse Phacelia. Eerlijk gezegd ben ik best in mijn nopjes met dat stukje van de tuin; het is namelijk min of meer per ongeluk ontstaan toen ik er lustig op los zaaide vorig voorjaar. We dachten niet heel erg na over kleurtonen en dergelijke, zoals een tuinstylist dat ongetwijfeld wel zal doen. En nu blijkt dat deze drie soorten schitterend bij elkaar kleuren én dat ze zichzelf gewoon weer uitzaaien zodat het er nu al twee jaar mooi bij staat.
Tuinmelde is zoals gezegd een oude groente die vroeger ook wel boerenspinazie werd genoemd. Ze komt net als spinazie uit de amarantenfamilie (aha, vandaar dat uitzaaien!). Je eet de blaadjes daarom net zoals je spinazie zou eten. De jonge blaadjes van de toppen zijn heel zacht en mals en kun je rauw aan een salade toevoegen. Als je rode tuinmelde gebruikt kleurt dat prachtig bij frisgroene slablaadjes. Voeg er wat oranje blaadjes van een goudsbloem aan toe en je hebt een heel eenvoudige, maar kleurrijke salade.
Het wat grotere blad eet je beter warm. Zeker de blaadjes van de rode tuinmelde worden wat stugger naarmate ze groter worden en daarom zijn die grote blaadjes lekkerder om te stoven, bakken of koken. Het grote blad van groene tuinmelde is iets minder stug.
Ik vind het leuk om te merken dat mensen vaak heel erg enthousiast komen vertellen hoe lekker ze de melde hebben gevonden. En omdat het zo’n onbekende groente is zien we ook dat onze oogsters er heel regelmatig bij staat te kijken en dat er leuke recepten uit worden gewisseld. Een van onze vrijwilligsters vertelde me dat ze melde had gecombineerd met pasta. Het was een heel eenvoudig recept, maar dat zijn vaak de beste!
Hier komt ‘ie: fruit een paar sjalotten en wat knoflook in een pan. Daar voeg je vervolgens steeds een flinke hand (gewassen) rode melde aan toe. Het slinkt net zo hard als spinazie en kleurt je pan prachtig roze. Je voegt steeds wat melde toe op het moment dat de melde geslonken is. Dit schep je om tot alles warm en geslonken is. Kook er pasta bij en maak het af met wat geraspte parmezaan en wat blaadjes basilicum.
Zelf heb ik vorig jaar regelmatig meldechips gemaakt. Daarvoor pluk je wat groot meldeblad. Meng de blaadjes door een mengsel van goeie olijfolie, peper, zout en eventueel nog Italiaanse kruiden naar keuze. Schuif de blaadjes zo’n 10 minuten in een voorverwarmde over op 170 graden. Hou ze wel goed in de gaten want ze kunnen makkelijk verbranden. Lekker als knapperige en verantwoorde snack!
Liefs, Marjolein