Blog Vergeten groenten pastinaak

Vergeten groenten: Pastinaak – blog Marjolein

‘Hij doet me denken aan Wilson uit die film, Cast Away!’ appt een vriendin me bij het zien van de foto die ik online had gezet, vergezeld van een lachende emoji met tranen in de ogen. Wilson? Cast Away? Hmmm, even googlen want er gaat niet gelijk een lampje branden. Maar als ik vervolgens op mijn scherm de zoekresultaten bekijk moet ik ook lachen. Natuurlijk, nu weet ik het weer! En de gelijkenis is inderdaad bijna sprekend te noemen. Ik heb Wilson opgegraven in onze moestuin! Een prachtig monsterlijke pastinaak!

Pastinaak vergeten groente

We merken bij de Pluimerije dat niet iedereen raad weet met pastinaken. Een vergeten groente dus. In Engeland is de pastinaak veel populairder dan bij ons in Nederland en worden er zelfs wedstrijden georganiseerd wie de grootste pastinaak kan kweken. Hij heeft daar ook veel leukere naam: parsnip. Pastinaak wordt door de Britten wel gezien als de koning onder de wintergroenten, omdat het zo’n heerlijke verwarmende groente is. Je kunt er inderdaad alle kanten mee op. Zo kun je ze bijvoorbeeld in soep, een stamppot, ovenschotel of puree verwerken. 

Voor het kweken van pastinaak moet je over een flinke dosis geduld beschikken want ze hebben minstens vijf maanden nodig om te groeien. Vanaf half april gaan de zaadjes de grond in. Gelijk op de goeie plek want je kunt wortelgewassen niet verplaatsen. Voor het zaaien maken we de grond wel eerst heel goed los met een woelvork zodat de wortels beter de diepte in kunnen.

Het duurt vervolgens een eeuwigheid (geduld is niet mijn sterkste kant) voor de zaden ontkiemen en vervolgens duurt het nog een eeuwigheid voor je kunt oogsten. De eerste pastinaken hebben we half oktober geoogst. Maar beter kun je nog iets langer wachten. Pastinaken uit de grond halen is een beetje als schatgraven. Je weet van tevoren nooit wat je eruit trekt. Zo’n enorme witte wortel die gerust een halve kilo weegt is natuurlijk heel erg leuk! We hebben er al een heel aantal van geoogst. Maar ook echt veel gek gevormde pastinaken met vele kleine worteltjes eraan die alle kanten op steken. Die gekke pastinaken smaken overigens ook gewoon heel lekker.

Van de pastinaken oogsten we vanaf de herfst wat we nodig hebben en de rest laten we lekker in de grond zitten. Van een beetje vorst worden ze namelijk nog lekkerder, iets zoeter. Zo kunnen we tot ver in de winter pastinaak eten!

Recept: Geroosterde pastinaak-appelsoep

Dit heb je nodig:

  • 500 gram pastinaak, geschild en in stukken gesneden
  • 1 zoetzure appel, geschild en in stukken gesneden
  • 1 aardappel, geschild en in stukken gesneden
  • Olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  • Peper en zout uit de molen
  • Eventueel een snufje cayennepeper

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de stukken geschilde pastinaak en appel op een bakblik, sprenkel er wat olijfolie overheen en hussel het even door elkaar. Laat de pastinaak en de appel ongeveer 30 minuten roosteren in de oven tot ze zacht zijn.
  2. Doe de geroosterde pastinaak en appel over in een soeppan en voeg de stukken aardappel toe. Giet de bouillon eroverheen en breng het geheel aan de kook. Laat de soep koken tot de aardappel gaar is.
  3. Gebruik een staafmixer om de soep helemaal glad te maken. Voeg naar eigen behoefte nog wat extra bouillon toe als de soep te dik naar je smaak is.
  4. Roer de room door de soep en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat cayennepeper.
  5. Schep de soep in kommen en garneer met bijvoorbeeld croutons, kleine stukjes verkruimelde blauwe kaas, bieslook of peterselie. Eet smakelijk!

Liefs, Marjolein

Marjolein Bakker
Marjolein Bakker runt sinds maart 2021 de sociale voedseltuin De Pluimerije in Darp. De Pluimerije is een ecologische tuinderij waar ze met veel respect voor de bodem een grote diversiteit aan groenten, kruiden, bloemen en fruit telen. Moestuinieren is namelijk Marjoleins grote passie, ze verliest zichzelf er iedere dag weer in. Marjolein deelt graag haar moestuin en kweekkennis met onze lezers en zet iedere maand een vergeten groente in het zonnetje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd