Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand de smakelijke maaltijdsoep Soupe au Pistou.
Soupe au Pistou is een stevige boerengroentesoep die altijd wordt geserveerd met pistou. Het is een klassieker uit de Zuid-Franse keuken en kent vele variaties. Een aantal ingrediënten zoals bonen en tomaat vind je altijd wel terug in elk recept, maar verder wordt het aangevuld met wat er voorradig is, wat het seizoen te bieden heeft, wat er op de markt wordt aangeboden of wat iemands voorkeur heeft. Je zou kunnen zeggen dat ieder huishouden een eigen variant heeft.
Pistou
De pistou komt uit ongeveer dezelfde regio als de Noord-Italiaanse pesto di Genova. Pistou en Pesto zijn dan ook nauw aan elkaar verwant met als verschil dat een pistou meestal geen Parmezaanse kaas bevat maar zéker geen pijnboompitjes. Je kan een beetje spelen met de hoeveelheid pistou als je niet zo van knoflook houdt.
Maaltijdsoep, ook vegetarisch mogelijk
Dit recept is een volwaardige maaltijdsoep voor vier tot zes personen. Een kom soep en wat stevig boerenbrood, meer is niet nodig. Als je groentebouillon gebruikt en olijfolie of kokosolie, heb je er een complete vegetarische maaltijd aan.
Wat heb je nodig:
- 3 eetlepels olijfolie, kokosolie of ghee
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 1 teentjes knoflook, geperst
- 3 takjes verse tijm
- 4 laurierblaadjes
- 70 gram tomatenpuree
- 2 middelgrote wortels, in dunne plakjes
- 2 kleine courgettes, in kleine blokjes
- 200 gram sperziebonen, of haricots verts
- 1 blik (400 gram) blik witte bonen of cannelini bonen, afgegoten en goed afgespoeld
- 2 liter kokend water
- 100 gram pasta, bijvoorbeeld volkoren mini penne of orzo
- 200 gram diepvries doperwtjes
- 3 á 4 bio groentebouillon blokjes
- peper en zout naar smaak
- lekker boeren zuurdesembrood
Voor de pistou:
- 1 bosje basilicum
- 2 á 3 teentjes knoflook (naar smaak)
- 1 middelgrote tomaat
- 3-4 eetlepels olijfolie, extra virgine
Wat moet je doen:
- Maak eerst de pistou door de ingrediënten in een blender, bullit of met een staafmixer tot een pasta te mengen.
- Verwarm de olijfolie, kokosolie of ghee in een grote soeppan.
- Voeg de gesneden ui en 1 teentje knoflook toe en fruit deze even zachtjes aan.
- Voeg de takjes tijm, laurierblaadjes, tomatenpuree, de wortels en courgettes toe.
- Bak dit ongeveer 20 minuten zachtjes, tot de groenten beetgaar zijn.
- Voeg daarna de sperziebonen, gewassen bonen uit blik, de bouillonblokjes en het kokende water toe en breng alles aan de kook.
- Zodra de soep aan de kook is, voeg je de pasta en de doperwtjes toe.
- Kook dit nog 10 minuten, zodat de pasta ‘al dente’ is en de groenten gaar zijn.
- Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes voordat je opdient.
- Breng de soep op smaak met zout & peper.
- Serveer de soep in mooie grote kommen, met in elke kom een schepje pistou en garneer met wat gesneden basilicumblaadjes.
- lekker met een plak boerenbrood!