Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand een overnight oats ontbijtje met cacao en banaan.
Havermout is tegenwoordig hip, staat in de top 10 van superfoods en lijkt allang niet meer op dat suffe bord pap van vroeger.
Havermout is van nature glutenvrij, vezelrijk, zit boordevol vitamines en mineralen, het is goedkoop en draagt door de aanwezigheid van bèta-glucanen ook nog eens bij aan een gezonde cholesterolspiegel. Reden genoeg dus om het vaker te eten. Het past, met mate, uitstekend in een gevarieerd voedingspatroon.
Waarom “overnight” oats?
Als je havermout een nachtje laat weken komen de voedingsstoffen die erin zitten, zoals vitamines en mineralen, makkelijker vrij. Daarnaast neemt de havermout veel vocht op waardoor ze zwellen en daardoor langer zorgen voor een verzadigd gevoel.
Verantwoord voor een gezond dieet
Naast de havermout bevat het ontbijtje rauw (niet gebrand) cacaopoeder dat boordevol zit met antioxidanten. Antioxidanten zijn bepaalde vitamines en mineralen die vrije radicalen wegvangen uit onze lichaamscellen. Ze dragen hierdoor bij aan een goede gezondheid.
Vrije radicalen zijn afvalproducten die ontstaan bij een normale stofwisseling. Om te voorkomen dat onze stofwisseling “lui” wordt is het aan te raden om iedere dag iets anders te eten. Afwisseling is hier het toverwoord.
Dit recept is voor 2 personen
Wat heb je nodig:
- 1 kleine rijpe banaan
- 90 gram havermout
- 2 eetlepels chiazaadjes
- 4 theelepels (liefst rauwe) cacao poeder
- 320 ml volle havermelk of amandelmelk
- 40 gram gehakte walnoten of amandelen
- 1 eetlepel honing OF 1,5 eetlepel Maple siroop OF groene Steviapoeder (biologische 100% natuurlijk) naar smaak
Wat moet je doen:
- Prak de banaan op een bord en doe daarna in een schaal.
- Voeg de havermout, de cacaopoeder, zoetmiddel naar keuze, chia zaadjes, melkvervanger en de gehakte noten toe.
- Meng alles goed door elkaar.
- Giet het in 2 glazen en zet een nacht in (minimaal 4 uur) in de koelkast om op te laten stijven.
- Versier het glas naar keuze met wat noten, fruit of schijfjes banaan.
- Je kunt ook de wanden de glazen beplakken met een rand dunne banaanschijfjes, en vervolgens het mengsel in de glazen gieten. Dat ziet er leuk en smakelijk uit.
Eet smakelijk!