Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand Noord-Afrikaanse kip met sperziebonen en tomaat.
In dit recept voor Noord-Afrikaanse kip gebruiken we Ras el Hanout, een Marokkaans kruidenmengsel van verschillende soorten specerijen. Ras el Hanout betekent letterlijk ‘het beste van de keuken’, maar wordt meestal vertaald als ‘het beste van de winkel’. Meestal is het een kruidenmengsel wat al jaren in de familie is. Overgrootoma maakte het al en werd steeds van generatie op generatie doorgegeven. Gelukkig kunnen we het tegenwoordig makkelijk kopen. Ik zou wel altijd een variant zonder toegevoegd zout kiezen zodat je het zelf, met mate, kunt toevoegen.
De kleur van het mengsel laat zien uit welk land in Noord-Afrika het vandaan komt, zoals Marokko (geel), Algerije (oranje), Tunesië (rood). Dit heeft puur te maken met de voorkeur voor kruiden zoals kurkuma, paprika en andere gekleurde kruiden.
Natuurlijk wordt deze Noord-Afrikaanse kip in deze landen niet gegeten met aardappels, maar met platbrood of bulgur. Ik heb deze keer gekozen voor regenboogaardappels omdat bijvoorbeeld de paarse (vitelotte noir) boordevol zit met antioxidanten! Broodnodig in deze rare tijden. Deze aardappel behoort tot de vergeten groenten en is iets zoeter en nootachtig van smaak.
Laat jij je verrassen?
Bon appetit!
Noord-Afrikaanse kip, verantwoord voor een gezond dieet
Dit recept is voor voor 4 ruime porties
Wat heb je nodig:
- 500 gr kipdijfilet, in flinke blokjes gesneden
- 600 gr sperziebonen
- 4 middelgrote rijpe tomaten in blokjes
- 1 kg regenboog aardappels, heel goed gewassen, in partjes gesneden met schil
- 1,5 eetlepel Ras el Hanout (zonder zout)
- verse koriander, gehakt (of platte peterselie)
- 2 tenen knoflook, gehakt
- olijfolie
- zout, peper
- water
Wat moet je doen:
- Kook in aparte pannen de sperziebonen met een beetje zout tot bijna gaar en de aardappelen met een beetje zout ook tot bijna gaar.
- Giet af en laat staan zonder deksel.
- Verhit ondertussen ruim olijfolie in een wok of diepe hapjespan.
- Bak de kipfilet op middelhoog vuur met de Ras el Hanout goed aan en voeg dan de knoflook toe en bak even mee.
- Voeg daarna de tomaten toe en laat het geheel gaar sudderen.
- Voeg een beetje water toe, zodat er een lekkere saus ontstaat.
- Als de kip helemaal goed gaar is kunnen de sperziebonen en de aardappels even mee sudderen totdat ze de smaak van de saus hebben meegekregen.
- Garneren met vers gehakte koriander of platte peterselie als je niet van koriander houdt.
Eet smakelijk!