Gezond Leven Tip van Bianca
De eeuwige jeugd: wie wil dat nou niet? Met de levenservaring van nu weer 20 zijn? Je weet natuurlijk dat dat niet kan. Je wordt ouder, of je het wilt of niet. En toch wensen we elkaar allemaal ‘lang zal je leven’ toe als iemand jarig is. Bij een felicitatie worden tevens de woorden ‘en nog vele jaren in gezondheid’ toegevoegd. En dat is uiteindelijk wat iedereen graag zou willen. Zo gezond mogelijk oud worden; tegenwoordig heet dat ‘healthy aging’. De grote vraag is hoe je dat moet aanpakken.
Gezond oud worden heeft te maken met verschillende oorzaken. Als eerste wil ik het genenpakket dat je bij de geboorte meekrijgt aanstippen. Een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker: deze aandoeningen/ziektes kunnen genetisch zijn. Dat betekent dat de aandoening of ziekte er gewoon is, hoe gezond je ook leeft. Aan de andere kant kun je ook gezegend zijn met sterke genen. Misschien zie je dat terug in je familie: opa’s, oma’s, tantes, ooms, vaders en moeders die binnen één familie allemaal in goede gezondheid een hoge leeftijd bereiken.
Tweede punt is uiteraard je leefstijl. Heb je goede genen en rook je een pakje sigaretten per dag, dan loop je uiteraard risico op longkanker. Ben je heel intelligent, maar weiger je te leren voor een examen, dan zul je het examen niet halen. Iemand met wat minder intellect en veel doorzettingsvermogen haalt het examen wel. Hoe de jaren eruit zien na je geboorte zijn dus heel belangrijk. De eerste jaren na je geboorte zijn niet alleen belangrijk voor je geestelijke ontwikkeling, maar dus ook voor je lichamelijke ontwikkeling. Heb je als kind veel gefietst, buiten gespeeld en touwtje gesprongen, dan is de kans groot dat je minder knieklachten krijgt en een hogere botdichtheid hebt dan iemand met een minder actieve jeugd. Zwaar overgewicht in je jeugd zorgt meestal voor een levenslange strijd tegen de kilo’s.
Helaas zijn veel mensen (jong en oud) niet meer zoveel in beweging. De auto wordt vaak voor een klein stukje al gepakt, we fietsen bijna allemaal elektrisch, we hebben voor elk klusje in huis een apparaat om ons te helpen … Ook de jeugd brengt meer tijd zittend door.
Op de website van het VU Amsterdam vind je deze info: ‘Chronische ziekten zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en depressie veroorzaken de meerderheid van de ziektelast in Nederland en andere Westerse landen. De helft van de ziektelast door deze chronische aandoeningen is toe te wijzen aan een ongezonde leefstijl zoals roken, fysieke inactiviteit en een ongezond eetpatroon. Deze ongezonde gedragingen worden niet alleen veroorzaakt door individuele vrije keuze, maar zijn voor een groot deel ook ingebed in onze leefomgeving.’
Nu denk je als lezer misschien: Bianca, heb je ook nog positief nieuws? Die heb ik zeker. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl. En onderzoeken wijzen uit dat wanneer je ook start met leefstijlverandering, je altijd gezondheidsvoordelen hebt. Start op 60-jarige leeftijd met het veranderen van je leefstijl en de kans is groot dat je meer jaren in gezondheid leeft. Een gewichtsverlies van 10% van je lichaamsgewicht is al een grote gezondheidswinst. Van maat 48 hoef je niet naar maatje 36, elke stap richting een gezonde leefstijl is er één!
Zo sprak ik deze week een cliënt die aangaf dat ze zoveel meer energie had sinds ze anders was gaan eten en twee keer per week is gaan sporten. Ze sliep zelfs al beter. En dat na vier weken een aangepast menu volgen en zes kilo minder op de weegschaal. Haar kwaliteit van leven was al een stuk beter.
Gun jij jezelf ook de stap naar een gezonder leven en kun je het niet helemaal alleen? Aarzel niet en schakel een professional in om je te helpen. Het is nooit te laat om te starten!