boswachter okko

Natuur in je eigen omgeving

Als er vroeger thuis al nestkastjes werden opgehangen, als je als klein jongetje al over het Dwingelderveld zwierf, dan is het niet raar dat je later solliciteert op een vacature van Natuurmonumenten als vrijwillig boswachter. Dat is wat Okko Vos deed na zijn arbeidzame leven. Hij geniet van de natuur en beschermt die natuur, altijd en overal. Niet alleen in het Dwingelderveld, maar ook in zijn eigen omgeving. Want een tuin is net een natuurgebied, maar dan in het klein.

Een buurman wilde een wand in zijn carport. Okko wilde een insectenhotel: na enig overleg ontstond een heus insectenresort. Nu trekt de wand van stenen, riet, houtblokken, bamboe, leem, dennenkegels tal van dieren aan zoals de rosse metselbij, hommels en goudwespen.

insectenresort

Egel
boswachter okko

Maar ook kleine(re) aanpassingen hebben al zoveel effect: besdragende struiken als Gelderse roos, vuilboom, meidoorn en een krentenboompje hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vogels. Heb je wel eens gezien hoe snel mussen in hulst en andere ‘prik’struiken duiken als ze denken dat er gevaar is?

Niet de tuin ‘winterklaar’ maken, maar blad laten liggen in de border, zorgt ervoor dat merels en roodborstjes op de grond kunnen scharrelen naar insecten. Je trekt heel gemakkelijk verschillende vogelsoorten naar je tuin met een voederpaal of -voerhuisje. Nestkastjes worden niet alleen gebruikt om te nestelen, maar ook als slaapplekje in de winter. Als je het geluk hebt om een egel te zien rondscharrelen: een egelhuis wordt gewaardeerd in de natuur in je eigen omgeving.

Tips van Okko voor natuur in je eigen omgeving

  • Je moet vogels wel uitdagen: strooi maar gewoon wat zaad of gedroogde insecten in de border. Ze scharrelen hun kostje wel bij elkaar.
  • Gebruik geen vetbollen in netjes. Vogelpootjes kunnen erin verstrikt raken. Druk gewoon wat vetbollen in een oud kopje.
  • Haal 2 of 3 tegels uit de oprit en zaai er een bloemenmengsel van inheemse planten in.
  • Creëer stille plekjes in de tuin zodat vogels zich kunnen terugtrekken.
  • Zorg voor een waterschaal: goed voor de dorst en om te badderen.

Zelf aan de slag?

  • Wil je weten hoe je in jouw eigen tuin, balkon, straat en schoolplein meer bloemen, vlinders, vogels en andere dieren krijgt? Kijk op Natuurmonumenten voor tips van boswachter Mathiska.
  • Of loop, als het weer kan, binnen bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld of door de vlindertuin voor inspiratie.
  • In de campagne van Natuurmonumenten dit jaar staat ‘een thuis voor dieren’ centraal. Hou de website in de gaten voor informatie en tips.
  • Willen kinderen even een frisse neus halen tijdens de online-schoollessen of na school? Kijk dan eens op Natuurmonumenten buitenbreak voor de leukste buitenspeeltips.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd