Gezond Leven Tip van Bianca
Zeg maar eerlijk … op oudjaarsavond heb je vast met je gasten een rondje “welke goede voornemens heb jij voor 2023?” gedaan. Het einde van het jaar is voor velen een moment van bezinning. Evalueren hoe het is gegaan het afgelopen jaar en hoe het beter kan in de periode die nog komen gaat. Een jaar waarin je alles anders gaat aanpakken … toch? Meer sporten, gezonder eten, meer tijd voor jezelf vrijmaken, meer qualilty time met degenen die je lief zijn. Maar waren dat nou niet net precies de voornemens van oudjaarsavond 2022, 2021 en de jaren ervoor?
Je bent echt niet de enige die dit overkomt. Als coach ben ik dagelijks bezig met mensen helpen hun doelen te behalen. Vaak vraag ik eerst of de coachee zijn of haar doel SMART kan maken. Een doel als ‘gezonder eten’ is iets dat vaak als doel wordt uitgesproken, maar is in feite wel erg abstract. Wat gezond eten voor die persoon betekent, hoe hij of zij dit wil aanpakken, werkt de directe omgeving mee en wat heeft deze persoon in het verleden tegengehouden om dit doel te bereiken?
Het SMART maken van je doel helpt je helder te krijgen wat je precies wilt, hoe je het wilt bereiken, hoe realistisch je doel is en wanneer je wilt starten. De S staat voor specificeren. Dus je doel beter omschrijven. Neem het voorbeeld van gezond eten. Stel je slaat regelmatig het ontbijt over en je laat drie keer per week eten bezorgen of gooit een pizza in de oven. Dan zou je je doel kunnen specificeren door je voor te nemen in ieder geval drie gezonde maaltijden per dag te eten en elke avond te koken.
De M staat voor meetbaar. Kun je je doel meten? Het aantal maaltijden per dag tellen is meetbaar en elke avond koken ook. Je kunt dus makkelijk meten of je je doel hebt bereikt. Bij sommige doelstellingen, zoals “ik wil me lekkerder in mijn vel voelen” is het wat lastiger vast te stellen hoe je dat kunt meten. Vaker lachen op een dag of minder chagrijnig zijn: hoe je dat precies gaat meten is lastig. Houd dus rekening met de meetbaarheid van je doel. Hoe makkelijker meetbaar, hoe eerder je het gevoel hebt dat je succesvol bezig bent. Een doel zoals “me lekkerder in mijn vel voelen” kan juist het resultaat zijn van slagen van een ander doel. Als je gezonder gaat eten, voel je je misschien lekkerder in je vel! Kies je doel dus heel verstandig.
De A staat voor acceptabel. Hoe acceptabel is jouw doel voor jezelf en je omgeving? Als je nu al weet dat je gezin of partner niet wil meewerken aan je doel is de kans van slagen uiteraard kleiner dan wanneer je wel de steun ervaart van anderen. De vaste pizza- en patatdag opgeven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij het vaststellen van je doel moet je dus zeker de haalbaarheid inschatten. Hoe meer je omgeving jouw doel accepteert, hoe groter de kans van slagen.
De R staat voor realistisch. Jezelf afvragen of je kansen en middelen hebt om je doel te bereiken. In het voorbeeld van “gezonder eten” is de vraag of er geld is om gezond eten te kopen, of er de mogelijkheid is eten te bereiden en of er tijd is om gezond te eten. Als er drie keer per week afhaal wordt gegeten, is er zeker geld voor gezond eten. En een keuken om eten te bereiden heb je hoogstwaarschijnlijk ook.
Rest nog de T, deze staat voor tijd. Bij het vaststellen van je doel kun je bepalen wanneer je ermee gaat starten en wanneer het doel voor jou is bereikt. Bijvoorbeeld maandag beginnen met gezond eten en in ieder geval zes weken lang elke dag drie gezonde maaltijden en geen afhaalmaaltijden.
Na zes weken is het moment van evalueren en kun je vaststellen of het wel of niet gelukt is. Ben je niet helemaal geslaagd, stel dan een nieuw doel waarbij je de specificatie van je doel verandert ten opzichte van de eerste keer. We leren immers van onze fouten!
Als leefstijlcoach help ik je graag bij het stellen van je doelen. Mocht je er niet helemaal uitkomen of vind je het lastig je doelstelling te formuleren dan kan het inschakelen van een leefstijlcoach een oplossing zijn. Succes met je goede voornemen!