‘In mijn ogen heeft de gemeente Westerveld een groot potentieel om koploper te worden op het gebied van duurzaamheid,’ dat zegt kandidaat-wethouder Kristiaan Smits van Progressief Westerveld voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022. In dit artikel stelt hij zich voor en vertelt hij welke uitdagingen hij graag aan wil gaan met en voor Westerveld.
Sinds 2013 woont Kristiaan samen met zijn vrouw en drie kinderen in Dwingeloo. Hij groeide op in Soest, studeerde aan de Universiteit Twente in Enschede en streek via Eindhoven, Rotterdam en Utrecht uiteindelijk neer in het mooie Drenthe.
Kwaliteit en duurzaamheid
Na zijn studie technische bedrijfskunde werkte hij bijna 20 jaar in het bedrijfsleven. Kristiaan leidde diverse internationale teams waar hij altijd een motiverende en inspirerende organisatiecultuur nastreefde. In zijn werk staan kwaliteit en duurzaamheid centraal. Kristiaan startte in 2020 zijn eigen bedrijf, met als doel organisaties en haar medewerkers bewustere keuzes te laten maken op het gebied van duurzaamheid en om organisaties te helpen met de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering.
Maatschappelijk betrokken
Hij is maatschappelijk betrokken en zet zich graag in voor de dingen die belangrijk zijn voor de samenleving, zoals school, de muziekschool, atletiek en voetbal. De laatste twaalf jaar was hij bestuurslid voor de tennisvereniging in Dwingeloo en droeg zo bij aan het prachtige nieuw tennispark dat is gerealiseerd. Kristiaan is een buitenmens. Hij houdt van zeilen, hardlopen, tennissen en staat ook graag in de keuken.
Hier gaat Kristiaan Smits voor
‘Een duurzame samenleving ontstaat wanneer we de krachten bundelen en we economische factoren en sociaal- maatschappelijke factoren met elkaar in balans brengen. Westerveld is één van de mooiste gemeentes van Nederland met prachtige bossen en heide. Met mooie vergezichten, de karakteristieke brinkdorpen en het rijke verenigingsleven.
Het is fijn wonen en leven in Westerveld.
Ik zie grote uitdagingen waar wij met elkaar op de korte termijn een goed antwoord op moeten vinden. We kunnen lokaal heel goed met elkaar aan de slag met landelijke prioriteiten op het gebied van landbouw, het woningtekort, de energietransitie en de zorg. Hierbij moeten we behouden wat authentiek en uniek is. De kracht van onze gemeente komt voort uit onze saamhorigheid en lokale kennis. Die kwaliteiten kunnen we goed gebruiken nu we moeten vernieuwen en veranderen om te komen tot een duurzame samenleving.
Landbouw, toerisme en natuur zijn belangrijk in Westerveld. Ze kunnen niet zonder elkaar. Bij de transitie naar natuur-inclusieve landbouw moeten we ervoor zorgen dat die samenhang blijft. Samen met de energietransitie kan deze vergroening zorgen voor nieuwe uitdagingen en kansen en meer werkgelegenheid en banen. De gemeente Westerveld blijft hierdoor aantrekkelijk voor (jonge) gezinnen waarbij voorzieningen kunnen worden behouden en nieuwe circulaire woonvormen kunnen ontstaan.
In mijn ogen heeft de gemeente Westerveld een groot potentieel om koploper te worden op het gebied van duurzaamheid. Daarvoor moeten verbinding leggen tussen onze inwoners – de wetenschap – het bedrijfsleven – de lokale ondernemers – en boerenbedrijven. We moeten experimenteren, durven en doen. Iedereen kan en moet iets doen. Dat is een lange en uitdagende weg, die we alleen samen kunnen afleggen. Daar ga ik voor!’ aldus Kristiaan Smits.
Meer over Progressief Westerveld.