kleureffecten in je interieur

Kleureffecten in je interieur

De keuze van kleurgebruik in je interieur kan soms knap lastig zijn. Kleur is van grote invloed in het interieur. Je kunt met kleuren iets benadrukken, camoufleren, optisch veranderen en natuurlijk sfeer en stijl creëren. Het gehele interieur zal goed afgestemd moeten worden om het juiste effect te krijgen. Om meer inzicht te krijgen in het fenomeen kleur, ga ik in een paar blogs meer vertellen over kleur en alles wat daarbij komt kijken.

In mijn vorige blog heb ik verteld over de betekenis van kleur en de wisselwerking tussen kleuren. In deze blog Kleureffecten in je interieur zal ik dieper ingaan op licht en kleur en de effecten van kleur op de ruimtebeleving.

Licht en kleur

Kleur is de interpretatie van je hersenen van de signalen die je ogen afgeven wanneer er licht binnenkomt. De kleur die voorwerpen lijken te hebben zien we omdat ze een bepaalde licht weerkaatsen. De lichtinval en het kunstlicht in de ruimte bepalen daarom ook een groot deel de kleurenwaarneming. Een gekleurde wand tegenover een raam lijkt veel lichter dan dezelfde kleur op de muur van de ramen. De kleurwaarneming bij kunstlicht is sterk afhankelijk van de gekozen lichtbron en armatuur.

Een muur of voorwerp krijgt kleur omdat een deel van de kleuren licht wordt weerkaatst. Wit weerkaatst alle kleuren licht, Gele objecten weerkaatsen geel licht, blauwe objecten weerkaatsen blauw licht, zwart weerkaatst geen enkele kleur licht (zie afbeelding). De kleuren die voorwerpen niet weerkaatsen worden opgenomen. Dit noemt men ook wel absorberen.

Daarom is het altijd belangrijk om de kleur te bepalen aan de hand van het licht in de ruimte. Zowel de hoeveelheid licht als de lichtkwaliteit. Met lichtkwaliteit wordt het karakter van het daglicht bedoeld. Het licht van de noordzijde is koud en oostelijk licht is warmer, maar toch weer iets kouder dan het warme middaglicht van het zuiden en het westen. Met deze kennis wordt in de interieurvormgeving ter compensatie warme kleuren toegepast in ruimtes met koel licht en koele kleuren in ruimtes met warm licht. Warm licht accentueert warmte en neutraliseert koele kleuren. Warm licht is vriendelijk en heeft de neiging objecten te binden. Koud licht vergroot de ruimte, schept een kille atmosfeer en doet objecten op zichzelf staand. Licht verandert gedurende de dag ook nog qua karakter, daarom is het aan te raden om stalen van de gekozen kleur gedurende de dag te beoordelen in de ruimte.

Het is dus van belang om te beseffen hoeveel licht welke kleur absorbeert en/of reflecteert. In een donkere ruimte, kun je met sterk reflecterende kleuren (lichte kleuren) veel verbeteren. Als de lichtinval te fel is, kun je met absorberende kleuren (donkere kleuren) de ruimte lichter doen lijken. 

Ook dien je rekening te houden met het materiaal waar de kleur op toegepast is. Twee verschillende materialen met dezelfde kleur zullen het licht anders weerkaatsen en dus de kleur anders doen lijken. Op een glad oppervlak is de kleur helderder dan op een ruw oppervlak. De schaduw in het ruwe oppervlak zal de kleur donkerder weergeven. Matte, donkere kleuren camoufleren ook oneffenheden, een fijne manier om schoonheidsfoutjes te verdoezelen. Ten slotte is afstand ook van belang bij een kleur. Een kleur is van dichtbij intenser dan op een afstand. Hierdoor zijn donkere kleuren in een grote ruimte minder opdringerig dan in een kleine ruimte. 

Effecten van kleur op de ruimtebeleving

Je kunt belangrijke ruimte- en sfeereffecten creëren door het aanbrengen van kleurvlakken. Deze kleurvlakken hebben effect op de ruimtelijke verhoudingen in optische zin. De belangrijkste kleureffecten (optisch gezien) die je kunt maken:

  • Door een gerichte keuze te maken voor een donkere of lichte kleur, maar ook voor warme en koele kleuren verander je de verhoudingen in een ruimte
  • Je kunt door een bepaalde kleurkeuze ruimtes en objecten hoger, lager, kleiner of groter laten lijken.
  • Met een kleur bepaalde onderdelen accentueren of camoufleren
  • Met gebruik van donkere tinten, een ruimte kleiner doen lijken
  • Met gebruik van lichtere tinten, de ruimte groter laten lijken

Onderstaand zie je de belangrijkste ruimte-effecten door de aangebrachte kleurvlakken.

Kleur
Kleur

Naast deze optische kleureffecten kun je ook een bepaald ruimtegevoel opwekken door kleur. In een grote ruimte kun je bijvoorbeeld warme tinten toepassen om een behaaglijke sfeer (intimiteit) te creëren. En in kleine ruimtes kun je beter geel en crème dan bruin en roodbruin gebruiken om een intieme sfeer te creëren. Anders verklein je de ruimte (optisch gezien) te veel, aangezien warme tinten op je af lijken te komen.

Het is dus de kunst om de kleuren goed op elkaar af te stemmen en daarbij rekening te houden met het licht, reflectie, materiaal en het effect op de ruimtebeleving, om er een fijne eenheid van te maken. 

Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Je mag mij natuurlijk altijd om advies vragen.

Karin van Zegeren
Karin van Zegeren uit Dwingeloo is binnenhuisarchitect, interieurstylist, verkoopstylist, interieurfotografe en 3D-tekenaar. Met haar eigen bedrijf KvZ Interieur Ontwerp & Advies maakt ze interieurontwerpen en geeft ze adviezen voor inrichting en styling van woningen of bedrijfspanden. Haar ontwerpen zijn uniek, origineel en persoonlijk, maar vooral praktisch en functioneel. Voor InWesterveld online geeft ze maandelijks advies voor jouw interieur.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd