Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand kip met rozemarijn en ratatouille uit de oven.
Ratatouille is van origine een Provençaals gerecht uit Nice (Frankrijk) en was oorspronkelijk bedoeld om bij vis te eten. In dit gerecht heb ik voor kip gekozen maar in feite maakt het niet uit waar je het mee maakt.
Inmiddels kent het vele variaties en wint de ovenvariant rap terrein.
De naam ‘ratatouille’ betekent eten (rata) wat je kunt roeren (touille). In het kader van duurzaamheid kan je ervoor kiezen om dit gerecht te maken met wat je nog aan groenten in de koelkast hebt. Voorwaarde is wel dat je de groente moet kunnen klaarmaken in de oven. Het duurzaamst is het wanneer je kiest voor seizoensgroenten van Nederlandse bodem, bij voorkeur lokaal geteeld en wat mij betreft biologisch.
Verantwoord voor een gezond dieet
Dit recept is voor 1 persoon (voor 2 personen alles 2 x, kruiden en knoflook naar smaak)
Wat heb je nodig:
- Olijfolie
- 1 kipfilet
- ½ courgette, in stukken
- ½ rode of oranje paprika
- 2 tenen knoflook
- ½ kleine pastinaak, in stukken
- 5 gehalveerde kers/cherrytomaatjes
- ½ tl vers gehakte rozemarijn,en takjes voor erop
- 1 lente-ui in grote stukken
- Zout en peper
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een bakblik in met olijfolie en leg de courgette, paprika, pastinaak, de fijngehakte rozemarijn en 1 teen knoflook (gehalveerd) door elkaar in de ovenschaal en bak gedurende 20 minuten in de oven.
- Haal de schaal uit de oven en verdeel de tomaatjes en lente ui over de groenten en leg de (gezouten en gepeperde) kip er bovenop. Druppel wat olijfolie over de kip en leg er 2 kleine takjes rozemarijn en de andere knoflookteen in plakjes gesneden bovenop.
- Nog 20 minuten in de oven of tot de kip gaar is. Enjoy!
Eet smakelijk!