Materialen en hun interieureffecten
In mijn vorige blogs heb ik jullie meer verteld over het materiaal van het decor: vloeren, wanden, ramen en plafond en de effecten ervan. In deze blog zal ik jullie iets meer vertellen over interieurstijlen; het materiaal van de stukken (meubelen, armaturen, accessoires enz.) en de bijpassende woonstijlen.
Natuurlijke materialen zijn populairder dan ooit. Ook voor ons interieur kiezen we steeds vaker voor producten zoals rotan, hout, sisal en bamboe. Producten die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Het leuke van natuurlijke materialen is dat deze passen in elke interieurstijl, zoals je ziet bij onderstaande kenmerkende materialen per stijl. Tevens kun je ze eindeloos combineren met andere materialen. Juist door het combineren van materialen en het gebruik van kleuren, vormen en dessins creëer je een andere look en of woonstijl.
Kenmerkende materialen per interieurstijl
Vintage
Het opvallende aan deze stijl zijn vaak de meubelen, qua vorm en patronen, sierlijke randen en originele pootjes. Deze vormen worden ook wel toegepast op de muur, door te kiezen voor een behang met een retroprint in felle kleuren of juist met een bloemenmotief. Bij een vintage look moet je de balans vinden tussen vintage en een andere stijl, anders wordt het wellicht iets te oubollig.
Materialen: hout, leer, glas of zwart metaal
Vormen: meubels met organische, geometrische en gebogen patronen
Kleuren: wit en bruine kleuren aangevuld met een accentkleur zoals mosterdgeel, loodgrijs, petrolblauw, olijfgroen en pasteltinten.
Industrieel
De laatste jaren zijn de ruwe kantjes van de industriële woonstijl vervangen door design, strakke meubels die toch stoer zijn. Een interieur met veel industriële en vintage elementen.
Materialen: metaal, beton, canvas en hout
Vormen: strak en design
Kleuren: zwart, grijs bruin
Klassiek
Een klassiek interieur kenmerkt zich door grote meubels vol sierlijke details en elegante lijnen, met gebruik van rijke materialen zoals fluweel. De inrichting is vaak een combinatie van klassieke en moderne elementen. Voorbeelden hiervan zijn: een luxe fauteuil met een ornamenten rand, een grote kroonluchter aan het plafond, een antieke tafel met moderne stoelen etc.
Materialen: hout en luxe stoffen als fluweel, linnen en doorleefd leer
Vormen: van robuust tot rank, klassiek
Kleuren: zwart, wit, grijs en bruin met als kleuraccent bv koninklijk blauw
Landelijk
Met deze stijl roep je het knusse, natuurlijke sfeertje op van het boerderijleven. Eenvoudig en robuust, veel pure vormen, materialen en kleuren. Een boomstam salontafel in de zithoek, rieten stoelen, boerenantiek als melkkrukjes, ladders etc.
Materialen: doorleefd hout, oude (geverfde) bouwmaterialen, linnen, canvas en breisels
Vormen: natuurlijke vormen, robuust
Kleuren: (room)wit, beige, grijs- en groentinten met als kleuraccent blauw, rood of oker.
Romantisch
Deze stijl straalt warmte uit, en is toch klassiek. De stijl kenmerkt zich door details en kleuren. Voor de knusse uitstraling gebruikt men materialen als wol, linnen en schapenvacht.
Materialen: zacht
Vormen: sierlijke vormen in combinatie met rechte en klassieke lijnen
Kleuren: oudroze, pasteltinten, grijsgroen
Design
In deze stijl vind je vaak de hoogstandjes van hedendaagse ontwerpers. Een interieur met bijzondere vormgeving en aandacht voor luxe en details. De inrichting is strak, rustig en vaak voorzien van designproducten en technische hoogstandjes.
Materialen: beton, moderne materialen zoals hoogwaardig plastic en microvezels, afwisselend mat en glans
Vormen: grafisch of duidelijke (ronde) patronen
Kleuren: zwart- en wittinten, naturel, zachte grijstinten
Basic
In een basic interieur mag geleefd worden en is vaak een persoonlijke mix van landelijk, klassiek en design.
Materialen: hout, beton, linnen
Vormen: rechte lijnen
Kleuren: grijs- en wittinten met vaak zwarte accenten, naturel
Het is dus belangrijk om alle materiaal- en kleurkeuzes doordacht te maken en goed te beoordelen op de (samenhangende) effecten. Met het herkennen, de juiste keuze en goede combinaties kun je zorgen voor een evenwichtig en stijlvolle interieurvormgeving.
Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Je mag mij natuurlijk altijd om advies vragen.