Gevoelens en emoties zijn heel nuttig. Een emotie is een sterk gevoel, een signaal dat je kunt waarnemen in je lichaam. Als je heel gevoelig bent, kan die gewaarwording sterk zijn en de energie die je door je lichaam voelt stromen intens. Boosheid geeft je de kracht om dingen aan te pakken en duidelijk Stop! te zeggen. Het geeft je kracht om voor jezelf op te komen. Als je boosheid voelt, stijgt je bloeddruk. Je lichaam maakt zich klaar voor de strijd. Je spieren krijgen extra kracht, je kunt je verdedigen en je kunt luid en duidelijk zeggen wat je niet bevalt. Het is belangrijk om je boosheid goed te tonen, zodat anderen jouw grens respecteren.
Goede bedoelingen en toch boos
Als je als kind rechtvaardigheid en eerlijkheid belangrijk vindt, kunnen ruzies en bedrog een diepe indruk op je maken. Je kunt ze maar moeilijk verteren. Het voelt alsof ze in je lichaam blijven hangen. Ze blijven lang nazinderen. Soms wordt het je allemaal te veel. Dan het kan het gebeuren dat je je plotseling heel boos voelt. Je ontploft zowat. Je reageert veel bozer dan je zou willen, vaak op het verkeerde moment, om de verkeerde redenen en op de verkeerde personen.
Wat zit er achter die boosheid?
Wil je je kind begrijpen, dan is het belangrijk altijd te kijken wat er achter de boosheid zit. Vaak is het een opeenstapeling van opgebouwde spanning of een gevoel dat niet gelijk zichtbaar is of al een poosje suddert. Dit kun je zichtbaar krijgen door een emotiemeter te maken of een boosheidsmeter. Het helpt je kind te ondersteunen in zijn taal en gevoelens.
Misschien is je kind boos omdat hij een spel verloor, of bang is dat hij niet evenveel aandacht zou krijgen. Beschaamd omdat iemand hem uitlachte of ontdaan omdat iemand zijn belofte niet hield. Vaak zijn het hele kleine details die vaak onzichtbaar zijn maar van binnen heel wat in beweging zetten. Een mooie uitspraak van een kind: ‘Als ik boos ben op iemand anders, ben ik eigenlijk boos op mezelf. En als ik verdrietig ben om mezelf, word ik gemakkelijk boos op iemand anders’.
Boosheid uiten is heel belangrijk, anders blijft de spanning zich opbouwen. Kijk samen naar oplossingen als je kind boos is en zoeken naar mogelijkheden om zich te uitten en te ontspannen. Kijk ook naar de behoefte van je kind.
Ontladen kan door:
- Frisse neus halen
- Bewegen/rennen/stampvoeten buiten
- Op een kussen slaan of boksbal
- Een krastekening maken en verscheuren
- Hard en vals zingen
- In je dagboek schrijven
- Leer je kind hoe hij kan reageren. Bv. Zeg duidelijk wat je ziet, hoe jij je daarbij voelt en wat je zou willen dat er gebeurt
Waar heeft je kind behoefte aan?
- Serieus genomen worden
- Zijn verhaal kunnen vertellen
- Begrip en acceptatie
- Aandacht
- Gehoord en gezien worden
- Een knuffel
Ach en kijk eens hoe het bij jezelf werkt? Misschien herken je wel heel veel in jezelf en begrijp je daardoor je kind eigenlijk best al heel goed. 😊
Er zijn leerzame, interessante en handige boeken te koop over hooggevoeligheid die enorm kunnen helpen:
- Boek: Draakje Vurig
- Emotie/spanningsmeter
- Boek: Het Hooggevoelige kind met een sterke wil
- Boek: Wat als je hoogsensitief bent, survivalgids
Liefs, Rilana