Blog Karen ijs koudetraining

(IJs) koudetraining … supergezond! – Blog Karen

Het is momenteel ijskoud, letterlijk. De schaatsen kunnen uit het vet en de ijsbaan zal vandaag of morgen open gaan. Het zijn zo heel typisch die koude, donkere dagen voor kerstmis. Binnen staat de kerstboom weer mooi versierd te stralen in de woonkamer en de kaarsjes staan ’s avonds op tafel. We hebben behoefte aan warmte, meer slaap (vergeleken met zomers) en ‘zwaarder’ eten. Stamppoten in plaats van koude en licht verteerbare salades.

Stamppotten worden traditioneel met aardappelen gemaakt, maar deze kun je heel makkelijk (deels) vervangen voor extra groenten zoals pastinaak, aardpeer, zoete aardappelen, knolselderij, koolraap of bloemkool. Zo krijg je mooi weer een extra portie groenten binnen!

Het koude weer biedt eigenlijk ook een hele mooie kans om je systeem te prikkelen met een koudetraining. Je hebt misschien weleens gehoord van ijsbadtrainingen; Wim Hof (bekend als The Iceman) is hier helemaal in thuis. Als je daar bij voorbaat de rillingen al van krijgt dan kun je het ook wat kleiner en rustiger aanpakken. Persoonlijk ben ik ook niet zo dapper dat ik altijd koud douche, maar met dit weer vind ik het wel heel fijn om even met mijn blote voeten een rondje door de tuin te lopen!

Koudetraining valt onder de zogenaamde hormetische prikkels. Hormetische prikkels zijn eigenlijk korte acties die je lichaam kortdurend uit balans duwen. Koudetraining, maar bijvoorbeeld ook vasten of een (voor jou) heel intensieve lichamelijke training is een vorm van een hormetische prikkel.

Hormetische prikkels helpen het lichaam om sluimerende ontstekingen af te ronden. Ontstekingen horen niet onderdrukt te worden (symptoombestrijding) maar afgerond te worden vanuit de orthomoleculaire benadering. Soms ervaren we geen klachten meer van oude ontstekingen maar kunnen ze nog wel sluimeren, zonder waarneembare klachten. Deze sluimerende ontstekingsreacties zorgen ervoor dat het immuunsysteem toch eigenlijk continu een klein beetje geactiveerd blijft. Dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Het richt namelijk op lange termijn schade aan op celniveau en het geeft je lichaam niet de rust om allerlei andere belangrijke processen uit te voeren.

Ben je niet bekend met koudetraining, bouw het dan rustig op! Bijvoorbeeld door de douche geleidelijk kouder te zetten in de laatste minuut van het douchen en zo kun je dat uitbreiden.

Karen Alferink
Karen Alferink voert als orthomoleculair voedingscoach praktijk in Vledder. Een holistische kijk gepaard met een praktische vertaling naar het alledaagse leven gericht op duurzame verandering in de leefstijl typeert haar stijl. Als sportieve moeder van twee jonge kinderen en liefhebber van koken geeft het haar enorm veel voldoening om anderen te helpen hun klachten te verminderen en het lichaam weer te herstellen, verbeteren of het behoud van gezondheid te ondersteunen. Wil je graag meer weten over Karen, kijk dan eens op de website www.voedingscoachvledder.nl of volg haar op facebook @voedingscoachvledder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd