Tinnitus Boek van de maand

Hoop voor mensen met Tinnitus

Boek van de maand

Door: Sandra Posthumus

Het boek Tinnitus – er is iets aan te doen van fysiotherapeute Sandra Posthumus in Vledder geeft een nieuwe visie op oorsuizen. Wat is het werkelijk, hoe kan het ontstaan, welke types krijgen het en wat kun je eraan doen? Vergeet: ‘Leer er maar mee leven, want er is niets aan te doen

3 tot 5 miljoen Nederlanders, zowel jong als oud, ervaren geluiden als een piep, ruis of krekels in hun hoofd bekend als tinnitus. De meeste mensen krijgen te horen ‘Leer er maar mee leven, want daar is niets aan te doen’. Maar de Vledderse fysiotherapeute en tinnitusexpert weet door onderzoek en behandeling van meer dan 650 tinnituspatiënten dat er vaak weldegelijk iets aan te doen is. Haar visie, nieuwe inzichten, tips en oefeningen verwerkte ze in dit unieke boek, om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Voor veel mensen met tinnitus zal dit een eyeopener zijn en hoop geven op rust in het hoofd.

Stress, ongeval, karakter, internet, postuur en tinnitus

Tinnitus is een overprikkeling van de hersenstam door bijvoorbeeld (positieve of negatieve) stress, te weinig rust nemen, een ongeval/trauma of teveel prikkels. Meestal spelen meerdere factoren een rol. Het ontstaat dus niet door defecte trilhaartjes als gevolg van geluidsoverlast, zoals tot nu toe wordt gedacht. Zelfs je karakter, het internet, voeding en een slechte houding kunnen een rol spelen bij het ontstaan en in stand blijven van tinnitus.

De coronamaatregelen hebben helaas gezorgd voor een extreme toename van (wanhopige) tinnituspatiënten. Het treft voornamelijk controlefreaks en perfectionisten, die geen ‘nee’ kunnen zeggen en meer aan een ander denken dan aan zichzelf. Daarnaast zijn veel mensen met tinnitus introvert en binnenvetter. Dikwijls zijn het slanke tot volslanke mensen en komt het meer bij mannen voor dan bij vrouwen.

Tinnitus I Er is iets aan te doen

De auteur heeft met dit boek de missie om mensen wakker te schudden dat tinnitus wel degelijk naar de achtergrond of zelfs geheel kan verdwijnen. Haar eigen vader en zoon hebben tinnitus gehad en zelf heeft ze ervaren wat het is om ‘herrie in je hoofd’ te hebben. Door haar jarenlange ervaring met deze doelgroep weet ze als geen ander wat voor impact tinnitus op je leven kan hebben en hoeveel onbegrip er vaak is vanuit de omgeving.  

Sandra Posthumus

Enkele tips

  • Zoek geen informatie op internet, want wat je aandacht geeft groeit,
  • focus op leuke dingen,
  • praat er zo min mogelijk over,
  • neem iedere dag tijd voor jezelf,
  • probeer dagelijks minimaal 20 minuten te wandelen,
  • reduceer prikkels via o.a. beeldschermen,
  • gooi frustraties eruit,
  • ontspan,
  • zorg voor een goede (werk)houding,
  • slaap voldoende,
  • eet gezond
  • en laat je nek-/schouderspieren losmaken mochten deze stijf en/of pijnlijk zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd