Imker Hendrik Jan Bork Lhee foto Inge Dijkinga

Hard aan het werk voor ons streekproduct: honing

Tekst: Alanda de Boer | Fotografie: Inge Dijkinga

Hendrik Jan Bork in Lhee begon dertien jaar geleden, toen hij met pensioen ging, met imkeren. Aanleiding was de pollenallergie van zijn vrouw Geertje. Door honing te eten van bijen binnen 15 km van jouw woonadres bouw je afweerstoffen op voor de pollen waardoor je minder last van je hooikoorts hebt.

Hendrik Jan begon met een paar kasten, maar heeft inmiddels 20 kasten staan. Niet alleen achter zijn huis, maar ook staan zijn kasten bij koolzaadvelden in Groningen. Voor Hendrik Jan is het imkeren een mooie hobby, al komt er best wat bij kijken voor je een potje honing in je stalletje bij de weg kunt zetten. Niet alleen voor de bijen, maar ook voor de imker is er veel werk aan de winkel.

Zwermen

Hendrik Jan selecteert zijn bijen op eigenschappen. ‘Belangrijk is dat ze niet strijdlustig zijn. Ik heb een zachtaardig volk en probeer ervoor te zorgen dat ze niet gaan zwermen, zodat anderen geen last hebben van mijn hobby. Dit doe ik door de honing uit hun raat te slingeren, zodat ze meer ruimte krijgen en dus minder gaan zwermen.’ Maar hebben bijen hun honing dan niet zelf nodig? ‘Ze produceren meer dan ze zelf nodig hebben. In de winter zorg ik er altijd voor dat er wat overblijft, in september stop ik met slingeren. Ook geef ik ze suikerwater om ze de winter door te helpen.’

Koolzaadhoning

Regelmatig rijdt Hendrik Jan vanuit Lhee naar zijn bijen in Groningen. ‘Dit is een win-winsituatie,’ zegt Hendrik Jan. ‘De bijen zorgen voor bestuiving van het koolzaad. Voor de boer betekent dit een hogere opbrengst. En voor mij levert het lekkere honing op.’

Geneeskrachtige werking

Geertje heeft sinds ze ‘eigen’ honing eet nauwelijks meer last van haar hooikoorts. Missie geslaagd dus! Maar in de loop der tijd ontdekt het echtpaar -eerst zien dan geloven- steeds meer toepassingen en gezondheidsvoordelen met het natuurproduct. Ze laten een potje zwarte smurrie zien. ‘De bijen maken propolis uit hars van de bomen. Hiermee maken ze hun kast dicht. Dit spul is heel goed tegen ontstekingen. Kreupele paarden knappen op van propolis.’

Gewoon lekkere honing

Van heinde en verre komen mensen naar Lhee speciaal voor de honing van de bijen van Hendrik Jan. Geertje: ‘Waarom? Ze vinden het gewoon lekker. De smaak is heel anders dan de honig die je in de winkel koopt.’ Het gaat Hendrik Jan om de kwaliteit, niet om de hoeveelheid. ‘Ik ga de honing pas slingeren als minimaal tweederde verzegeld is. Anders krijg je te veel vocht in je honing. Wil je als imker dus te snel en te veel, dan is je honing minder lekker.’

Vooral ook lekker

Ook gebruikt Geertje honing in allerlei gerechten en lekkere hapjes: ‘Een lekker stokbroodje met geitenkaas en een beetje honing, een kippenbout insmeren met honing voor het de oven in gaat, oude kaas met mosterdhoning… Heerlijk. Verwarm honing nooit boven 65 graden, dat gaat ten koste van de natuurlijke waarde. Als je dus honing in je thee drinkt, laat de thee dan eerst afkoelen.’

Het verhaal

Hendrik Jan en Geertje laten passanten graag hun bijenkasten zien. ‘Veel mensen weten niet hoe het werkt. We hebben een observatiekast waarin je kunt kijken. Mensen vinden het vaak heel fascinerend en verwonderlijk.’ Ook vertelt Hendrik Jan graag het proces en wat er allemaal moet gebeuren voor de honing op jouw boterham ligt.

Hendrik Jan en Geertje Bork wonen op Lhee 55 in Lhee, bij Dwingeloo. Hun honing staat te koop in een kraampje bij de weg. Klop of bel gerust aan als je vragen hebt. Of bel 06 222 05365, ook als je last hebt van een bijenzwerm. Ook op Beelocal vind je Hendrik Jan en meer imkers in de regio.

Lokale producten in Westerveld

Bekijk ook de film die we maakten van kraampjes (met streekproducten) bij de weg, waaronder de kraam van Hendrik Jan en zijn bijenkasten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd