Blog Karen een gezonde lunch

Een gezonde lunch – Blog Karen

Onlangs werd ik getriggerd door een aflevering van Pointer waarin de schoollunch centraal stond. Nederland is een van de uitzonderingen van landen waar geen schoolmaaltijd wordt aangeboden en verzorgd. Naar het blijkt is er een grote groep kinderen die regelmatig met een lege buik naar school gaan ofwel zonder lunch op school verschijnen. Recent viel een 11-jarige jongen flauw op school vanwege een gebrek aan voeding door geldnood.

Schrijnende situaties als deze zouden in Nederland echt niet voor mogen komen als je het mij vraagt. Zowel voor de leerprestaties, gelijkheid en gezondheid zou ik er groot voorstander van zijn als alle kinderen dagelijks toegang hebben tot een gezonde maaltijd.

De lunch is voor iedereen denk ik een mooie kans om deze gezonder te maken, voor jong en oud. Het gros van de lunches die mee worden genomen onderweg en naar school bestaan uit boterhammen. Het zou een mooie winst opleveren als deze meer gevarieerd wordt. Gemiddeld genomen krijgen Nederlanders veel te weinig groente binnen. Door bij de lunch en het middagtussendoortje groenten toe te voegen kan die balans in het voordeel verschuiven.

Vermoedelijk worden boterhammen ook nog als het meest praktisch gezien. Snel in voorbereiding, het blijft oké qua smaak/textuur en het eet makkelijk onderweg uit de hand zonder al te veel kans op geknoei of dat je bestek nodig hebt. Door wat voorbereidingen te treffen in het weekend kan het gemak van het samenstellen van de lunch-to-go op de dag zelf in ieder geval gelijk blijven. Gerechten die geschikt zijn om voor te bereiden en eventueel in te vriezen zijn bijvoorbeeld:
– Soep
– Groente-/ eiermuffins
– Gehaktbrood
– Gekookt eitje
– Salade
– (Plantaardige) yoghurt met fruit/noten/zaden/pitten/kokosrasp

Dan is er nog een factor van invloed op de wijze van meenemen, je wil immers geen lekkende soep of saladedressing in je tas. Wat is handig om in huis te hebben?
– Kleine vershoudbakjes (Mepal), bijvoorbeeld voor een handje noten, een gekookt eitje of wat snackgroente
– Bento lunchbox (Mepal), deze heeft verschillende vakjes om voeding gescheiden te houden
– Saladebox, zodat de dressing apart kan worden meegenomen
– Een lunchjar (Thermos), superhandig om je soep lang warm te houden of je pokébowl koel
– Een yoghurtbeker (Mepal)

Door de lunch te variëren en suikerrijke voeding/drankjes en boterhammen (deels) te vervangen voor bovenstaande variaties, blijft de bloedsuikerspiegel stabieler wat zorgt voor een betere concentratie, betere stemming en energieniveau gedurende de dag.

Pak je kans!

Karen Alferink
Karen Alferink voert als orthomoleculair voedingscoach praktijk in Vledder. Een holistische kijk gepaard met een praktische vertaling naar het alledaagse leven gericht op duurzame verandering in de leefstijl typeert haar stijl. Als sportieve moeder van twee jonge kinderen en liefhebber van koken geeft het haar enorm veel voldoening om anderen te helpen hun klachten te verminderen en het lichaam weer te herstellen, verbeteren of het behoud van gezondheid te ondersteunen. Wil je graag meer weten over Karen, kijk dan eens op de website www.voedingscoachvledder.nl of volg haar op facebook @voedingscoachvledder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd