Gezond Leven Tip van Bianca
Hoor jij ook regelmatig: ‘Nee, ik eet geen brood meer hoor. Van koolhydraten word je dik,’ of ‘Mijn eerste maaltijd neem ik pas na twaalf uur, ik doe aan intermittent fasting. Moet je ook doen!’ of ben je misschien zelf iemand die deze uitspraken doet?
Al voor corona uitbrak was er veel aandacht voor gezonde voeding en werd, vooral via social media, de ene na de andere hype gelanceerd. Volgers van deze hypes voelen zich meestal erg energiek en fit en laten dat graag zien op het internet. Natuurlijk voelen ze zich beter: de calorie-inname is als je op je voeding let altijd minder dan wanneer je niet met een voedingsprogramma bezig bent (je gaat tussen twaalf ’s middags en acht ’s avonds je niet volproppen met taart als je aan intermittent fasting doet!) en meestal schrijft het programma ook voor dat je erbij moet gaan sporten.
De realiteit is echter dat veel voedingshypes niet goed vol te houden zijn. Nooit meer een broodje eten en elke lunch een lichte salade op je bord? Dat is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen vallen weer terug in hun oude, ongezonde gewoontes en komen uiteindelijk weer aan. Gedesillusioneerd, omdat ze het strenge regime niet kunnen volhouden en ze troost zoeken in het oude patroon. Is dit voor jou herkenbaar?
Dan heb ik een structurele oplossing voor je probleem. Let op: het kost wat meer tijd (afvallen zal minder snel gaan dan wanneer je een hype volgt), maar het legt een goede basis voor de toekomst en is daarom een veel duurzamere oplossing: Het Voedingshuis© (Van Der Heijden, 2020).
Je begint, net als een bouwvakker, met de fundering. Er is geen bouwvakker die muren plaatst op een zwakke fundering. Zo is het precies met jouw voeding: niet starten met het slikken van supplementen om vitamines binnen te krijgen, maar eerst zorgen voor dagelijkse inname van voldoende groente en fruit.
Je fundament bestaat onder andere uit: zoveel mogelijk onbewerkte producten eten, minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit per dag, voldoende water drinken, dagelijks een handje noten en wekelijks vette vis. Volkoren producten op het menu zetten, zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood.
Klinkt makkelijk? Probeer het maar… kijk kritisch in je voorraad- en koelkast wat in jouw fundament mag. Ik hoor vaak van mijn klanten dat wanneer ze alleen al voor een ander type product kiezen ze zich al beter voelen. Meer energie/minder vermoeid en een betere stoelgang zijn enkele voorbeelden. Dit verschil merk je vaak al binnen twee weken.
Als het fundament gelegd is, kun je naar de volgende fase: het plaatsen van de muren. In het voedingshuis betekent dit het vaststellen van de juiste verhouding van de macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) en het aantal calorieën. Wil je afvallen dan heb je een lagere caloriebehoefte dan wanneer je bijvoorbeeld juist wil aankomen. Ben je een fanatiek krachtsporter zal je eiwitinname groter moeten zijn dan bijvoorbeeld een duurloper. Ook lengte, gewicht, leeftijd en beroep zijn belangrijke factoren om te bepalen hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten iemand nodig heeft.
Heb je je fundament gelegd en de muren staan stevig? Dan mag het dak erop. Het dak staat symbool voor de optimalisatie van je voeding. In deze laatste fase kijk je of er extra supplementen nodig zijn. Vrouwen boven de 50 wordt bijvoorbeeld geadviseerd extra vitamine D te slikken, een fanatiek sporter heeft baat bij magnesium. In de fase van optimalisatie zet je de puntjes op de i. Het dak zit erop, de vlag mag uit. Jouw voeding staat als een huis!
Hulp nodig bij het bouwen van je voedingshuis? Schakel dan een leefstijlcoach in. Je coach kijkt graag met jou naar het bouwwerk en kijkt waar renovatie nodig is.