Je adem heb je altijd bij je, maar meestal letten we daar helemaal niet op. Terwijl je adem een heleboel voor je kan doen en je kan vertellen hoe je je voelt. Als je de ademhaling dieper en trager maakt en vooral als je de uitademing verlengt, daalt niet alleen de hartslag maar ook de bloeddruk. Je kalmeert je hele systeem. Bij stress, onrust en spanning zit je adem vaak hoog in je borst. Bij ontspanning vaak onderin je buik.
Vaak reageren we vanuit een emotie. Als je even uit de situatie stapt, een paar diepe happen lucht neemt en zo de aandacht naar binnen richt, maak je contact met jezelf. Vanuit die positie kun je beter reageren vanuit liefde in plaats vanuit emotie en weerstand. Zo sta je in verbinding met jezelf en de ander. Vanuit verbinding kun je op een zuivere toon met elkaar communiceren.
Adem spelenderwijs onderzoeken
Het is daarom heel goed om van jongs af aan de adem spelenderwijs te onderzoeken door middel van ademspelletjes voor kinderen. Dit zorgt ervoor dat spanningen en angstgevoelens verdwijnen, worden kinderen zelfbewuster en minder vatbaar voor verkoudheden.
Want hoe adem je eigenlijk? Waar voel je de ademhaling in je lichaam? En verandert dat tijdens een ademspelletje voor kinderen? Zijn er gedachten of gevoelens die je ademhaling veranderen?
Ademoefeningen met aandacht voor jong en oud:
- Drijven: Ga op je rug in het water liggen en adem diep in, je buik en je lichaam komt omhoog. Hou de adem even vast en adem langzaam uit, merk dat je lichaam zakt. Doe dit een paar keer en merk op hoe je lichaam mee beweegt op het ritme van je adem.
- Lijnenspel: Pak een fineliner/pen en papier en richt je aandacht op je adem. Maak lijnen op het ritme van je adem. Sluit je ogen en adem in, laat de pen gewoon op het papier bewegen. Laat het denken (hoofd) los en je pen over het papier glijden. Hou de adem even vast (en je pen) en adem langzaam uit. Beweeg zo een paar minuten op het ritme van je adem. Als je voldoende tot rust bent gekomen, kun je je een voorstelling maken in gedachten van je lijnenspel. Open je ogen en kijk of je je kunstwerk verder uit kunt werken. Hou de bewegingen klein en ontspannen.
- Bellenblazen: bellen blazen blijft leuk. Combineer het eens wat bewuster met je adem. Adem diep in door je neus, hou even vast en blaas uit door je mond.
- Bellenblaasmeditatie: Je kan er ook een kleine meditatie van maken. Bedenk wat je los wilt laten en mee wilt laten voeren door de wind. Adem in en maak bij de ademhaling een grote bel. Stuur in gedachten datgene wat je los wilt laten met de bel mee de lucht in. Kijk de bel net zo lang na totdat hij stuk gaat. (En als je zo geconcentreerd aan het kijken bent, wat doe je dan met je ademhaling?) En welke kleuren zie je allemaal in een bel? Misschien wel een regenboog!
- Op de grond: Ga buiten op de grond liggen, leg je handen op je buik. Of een hand op je hart en op je buik. Voel de beweging van de adem in je lichaam. Wat beweegt allemaal mee. Observeer, zonder iets te willen veranderen. Sluit je ogen. Richt je aandacht volledig op de beweging van je adem. Als extra kun je oefenen met je focus te richten op alle geluiden. Hoor de geluiden om je heen, maar doe er niks mee. Als je afdwaalt breng je je aandacht terug naar de geluiden of naar je adem en wissel dat eens af.
- Veertjes: leg een veertje op je hand. Adem diep in door je neus en rustig uit via je mond tegen het veertje. Blaas naar elkaar. Strijk daarna met de veer over je lichaam. Misschien zelfs bij elkaar. Wees helemaal aanwezig bij de tintelingen op je huid.
- Tweetal: ga met de ruggen tegen elkaar zitten en adem diep in. Voel de beweging van de adem op elkaars rug. Haak dan je armen in elkaar. Adem allebei diep in en bij de uitademing buigt de een naar voren en de ander naar achter. Adem weer in en kom in het midden. Wissel van rol.
- Yoga kathouding: ga op je handen en knieƫn. Adem in en maak vanuit je stuitje een holle rug en kijk omhoog. Adem uit en maak weer vanuit je stuitje een bolle rug, trek je navel in en kin op je borst. Beweeg zo een paar keer op het ritme van je adem.
Liefs, Rilana