Dagdromen, met je aandacht aanwezig zijn op een andere plek dan waar je letterlijk staat. Er ‘niet helemaal bij zijn’ en niet voelen wat je lichaam aangeeft (signalen). Futloos gevoel, moe, alles gaat bij je langs, trillerig, twijfelen, zomaar een paar symptomen die je vast herkent en die aangeven dat je niet lekker in je lichaam zit. Niet geaard bent.
Klinkt dat zweverig? Nee juist niet. Je hebt het hier op aarde te doen met je lichaam en dan is het handig dat je ook in je lichaam aanwezig bent en niet met je gedachten ergens anders zweeft. Juist met de voeten op de grond. Juist met je aandacht aanwezig zijn bij dat wat zich aandient. Emoties, situaties, ‘gewoon’ het dagelijks leven. Aanwezig zijn, bij dat wat er is, zonder oordeel, zonder het te willen veranderen, het volledig te accepteren. Daar ligt de kracht van aarden en omgaan met heftige gevoelens en overprikkeling. Moeilijk? Ja, dat is soms heel moeilijk!
De natuur is een van de krachtigste plekken om te aarden. Door bijvoorbeeld op je blote voeten te gaan lopen vindt er direct een energie uitwisseling plaats tussen ons lichaam en de aarde. Voordelen van aarden is dat je je beter kunt concentreren, je basisvertrouwen groter wordt, je aanwezig bent in het hier en nu, psychisch stabieler bent en je gezondheid beter wordt omdat je voelt wat je lichaam voor signalen geeft.
Om beter te aarden is het belangrijk
- Om te bewegen, denk aan sporten, yoga, wandelen, dansen etc.
- Massage te geven en te ontvangen
- Lichaamscontact te hebben, aanraken is een levensbehoefte
- Bewust op blote voeten te lopen
- Met je handen te werken
- Je te verbinden met de aarde en alle levende wezens, denk aan dieren, planten, stenen en een natuurbewustzijn ontwikkelen.
Rugmassage Rennende mieren
Spinnen houden van een lekker hapje, zoals mieren. Mieren moeten dus goed uitkijken dat ze niet in een spinnenweb terechtkomen. Een van jullie gaat lekker zitten of liggen op buik. De ander masseert en leest de tekst voor:
- Een miertje loopt heel rustig (twee vingers lopen over rug)
- Hij geniet van de zon (cirkels wrijven)
- Dan ziet hij een spinnenweb voor zijn neus (met een vinger spinnenweb op rug tekenen)
- Het miertje Rent voor zijn leven (kriebelen over de hele rug)
- Pppffff …. Gelukkig, de spin had hem niet te pakken. Het miertje loopt verder op zoek naar een veilig plekje. (twee vingers lopen over de rug)
Kinderen leren hierdoor hun grenzen aan te geven als je ze de ruimte geeft om aan te geven of iets fijn of niet fijn is. Je kunt de massageverhalen eindeloos variëren en daar zelf handelingen bij bedenken. Aanraken is een levensbehoefte, je versterkt het contact op een speelse manier in een veilig omgeving.
Magie en verwondering
Gisteren had ik een heerlijke dag met een waardevolle vriend van mij, een vrije vogel en een natuurmens. We hebben gezwommen in het Blauwe Meer (ijskoud, uit mijn comfortzone en aardend) en daarna met een heerlijke frisse koude gloed in mijn lichaam (over aarden gesproken) een wandeling gemaakt rondom het meer.
We zijn op zoek gegaan naar paddenstoelen die er in alle soorten en maten aanwezig waren. Met een speciaal apparaatje (plantsplay) die hij verbond met een paddenstoel of boom en die via een app de trillingen omzette in geluid. Wat een magie en wat een verwondering! Wat hebben we genoten!
Je herkent het vast wel dat je zo in beslag wordt genomen van iets, dat je alles om je heen vergeet. Helemaal aanwezig bent bij dat wat je doet. Dat je je krachtig voelt. We waren zo scherp en zagen zoveel moois en bijzonders. Dat zie je niet als je met je hoofd totaal ergens anders bent. s’ Avonds hebben we eekhoorntjesbrood gegeten die we hadden gevonden, wat een heerlijke aardende dag. Dat zijn dagen dat ik me oplaad en alles los kan laten.
Verwondering van het kind
Kinderen hebben die kracht al uit zichzelf, lopen graag op blote voeten en ze merken alle details op. Tijdens een boswandeling willen ze aanraken, bomen klimmen, torretjes bekijken, achter een vlinder aanrennen. Kinderen zijn heel vaak heel aanwezig bij wat ze aan het doen zijn. Ook hierin zijn wij volwassenen vaak de spelbrekers, waardoor ze het contact met zichzelf en met de natuur verliezen. Dat is zo jammer!
Dus duik weer het bos in, de herfst is het perfecte seizoen daarvoor en volg je kind. Laat het onderzoeken, verwonderen, voelen, aarden, ontdekken en zichzelf zijn. Ga niks ‘voorzeggen’ maar geniet met hem mee en volg zijn voorbeeld. Laat de tijd los en alle oordelen en oude overtuigingen die ons zijn aangeleerd, volg je hart en voel de speelsheid en verwondering van het kind in jezelf.
Liefs, Rilana