Iedere maand op InWesterveld online: een gezond recept van Vitaliteits & Leefstijlcoach Monique Jongmans. Deze maand een lauwwarme aubergine salade.
Voorjaar! Ik had zin in veel groente en omdat de avonden nog best koel kunnen zijn koos ik dit keer voor een lauwwarme aubergine salade. Dit is een erg makkelijk en voedzaam recept met mediterrane smaak. Ik ben zelf een grote fan van de mediterrane keuken en dan vooral van het Noord-Afrikaanse deel.
Harissa komt oorspronkelijk uit Tunesiƫ maar wordt ook in de Marokkaanse en Algerijnse keuken veel toegepast. Er zijn veel varianten van Harissa te koop van mild tot zeer pittig! Voor dit recept heb ik een milde Harissa gebruikt van het merk Souq. Door de aubergine en de kikkererwten bevat het recept voldoende eiwitten wat bijdraagt aan het behoud van spiermassa. Geschikt voor veganisten.
Aubergine salade, verantwoord voor een gezond dieet
Dit recept is voor 2 porties.
Wat heb je nodig:
- 2 flinke aubergines
- 20 rijpe kerstomaatjes
- 40 gr peterselie
- blik kikkererwten, 400 gr
- 2 tl gemalen komijn
- 3 el Harissa
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap
- Libanees platbrood
- grof gemalen peper
- zout naar smaak
Wat moet je doen:
- Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden.
- Spoel de kikkererwten af onder koud water en laat goed uitlekken.
- Rooster 2 x Libanees platbrood tot krokant in een koekenpan, breek in grote stukken.
- Snijd de aubergines in grove stukken en doe in een grote kom.
- Meng de olijfolie, knoflook, citroensap en komijn goed door elkaar en dan pas door de aubergine. Leg de aubergine stukjes op bakpapier op een platte (oven)tray en bak het 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Houd kom apart, doe daar de kerstomaatjes in en meng met een klein scheutje olijfolie tot tomaatjes zijn ingevet.
- Leg na 20 minuten de kerstomaatjes bij de aubergine en laat nog 15 minuten garen.
- Snijd de peterselie grof en houdt een beetje apart voor garnering.
- Schep de kikkererwten, peterselie, Harissa en de ovengroente (voorzichtig) door elkaar in een mooie kom of schaal.
- Proef af met grof gemalen peper en zout. Garneer met peterselie. Serveer met het Libanees platbrood.
Eet smakelijk!