Oh wat fijn, morgen komt je nieuwe bank binnen! Maar bij bezorging en plaatsing van je nieuwe bank heb je toch het gevoel dat er iets niet klopt. Heel vervelend, want je dacht echt dat deze precies bij jouw interieur zou passen, qua kleur, textuur en afmeting. Waarschijnlijk heb je geen rekening gehouden met de zes ontwerpbouwstenen. Als je deze zes interieuronderdelen herkent en op de juiste manier inzet dan zal je interieur als vanzelf evenwichtig en samenhangend worden en zich onderscheiden door een boeiend geheel.
Het is best lastig om deze bouwstenen op de juiste manier toe te passen en een goede balans hierin te vinden. Het gaat hierbij niet alleen om de keuzes die je maakt qua interieur, maar juist om de kennis over de interieurvormgeving. Het analyseren van keuzes en de effecten hiervan. In dit blog geeft Karin van Zegeren jullie een toelichting op de eerste drie bouwstenen: ruimte, lijnen en vormen. In haar volgende blog behandelt ze de texturen, patronen en kleuren.
De zes ontwerpbouwstenen zijn
- Ruimte
- Lijnen
- Vormen
- Texturen
- Patronen
- Kleuren
1. Ruimte (de kamer)
Ruimten worden begrensd door wanden, vloeren, ramen en plafonds. Die begrenzing is belangrijk om ruimte-effecten te creëren. Je kunt ervoor kiezen om een grensvlak te accentueren of juist onderling af te stemmen, zodat de grenzen vervagen. Dit kun je doen door middel van kleuren en/of materialen. Hier door kun je de ruimte bijvoorbeeld visueel hoger, lager, groter of kleiner laten lijken.
Het volgende voorbeeld laat zien dat een lichte vloer gecombineerd met een lichte achterwand de ruimte versmalt en hem dieper en hoger laat lijken.
2. Lijnen
Lijnen kun je letterlijk nemen, maar ook als richtingen (onzichtbare lijnen). Lijnen zijn heel belangrijk voor de vormgeving. Als je even voorbij kijkt aan kleuren, vormen en voorwerpen, zal het je opvallen dat de basis van je living bestaat uit lijnen. Verticaal, horizontaal, diagonaal. Bij iedere interieurstijl horen kenmerkende ontwerplijnen. Bij bijvoorbeeld een landelijke stijl zie je wat grovere (af) geronde lijnen en bij een klassieke stijl meer elegante, sierlijke lijnen. Door de lijnen te herhalen en te combineren met de bijbehorende stijl krijg je een herkenbare vormgeving. Met een herhaling van dezelfde lijnen binnen een interieur, creëer je eenheid.
Zoals in onderstaand voorbeeld is te zien, benadrukken de opgaande lijnen de hoogte van de ruimte.
3. Vormen
Veel voorkomend in ons interieur zijn de vierkante en de rechthoekige vorm. Daarnaast zien we in ons interieur ook nog de driehoek, ovaal, cirkel en cilinder. Vormen bevinden zich in de ruimte, zoals de ruimte zelf, maar ook in de ramen, deuren, ornamenten, haard en het interieur door de vormgeving van de onderdelen. Door de vormen te herhalen creëer je een samenhangende en stijlvolle vormgeving. Bij het kiezen van een combinatie van vormen is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte- en sfeereffecten.
Om een onrustig beeld te voorkomen bij een combinatie van vele verschillende vormen, kun je met eenzelfde kleur en materiaal toch zorgen voor een eenheid.
Onderstaand voorbeeld laat zien dat strakke, rechte vormen geassocieerd wordt met moderne en designvormgeving.
Volgende maand behandel ik de andere drie bouwstenen texturen, patronen en kleuren. Ik hoop dat ik jullie hierbij al een beetje inzicht heb kunnen geven over het gebruik van de ontwerpbouwstenen en de effecten hiervan. In ieder interieur kun je deze zes bouwstenen vinden, het is de kunst om deze goed op elkaar af te stemmen.
Vind je dit lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Je mag mij natuurlijk altijd om advies vragen.